1944, 05-29

1944. Volewijckers – Heerenveen 4-1 -> Volewijckers landskampioen

De foto laat de 3-1 zien: Smit kopt een voorzet van Bakker prachtig in. Doelman Nauta heeft het nakijken.

Radioverslag van de wedstrijd De Volewijckers-Heerenveen
Wie geen kaartje kon bemachtigen of te ver weg woonde kon bij uitzondering een live verslag van de tweede helft via de radio volgen.

Het Volk: dagblad voor de arbeiderspartij van 30-05-1945

In Het Volk werd bijna een hele bladzijde gewijd aan het landskampioenschap van De Volewijckers. Dat was heel bijzonder want er was papierschaarste en de kranten waren zo dun mogelijk.
Klik hier op de pagina te zien.
Daan de Jongh tegen Abe Lenstra
Volgens de verslaggever in Het Volk oogde Abe Lenstra in deze wedstrijd wat lui en Daan de Jongh na een lang seizoen vermoeid. Maar er waren spelmomenten waarin je kon zien dat hij meer in huis had dan De Jongh, maar hij kreeg veel minder steun van zijn ploeg.  Wat De Volewijckers betreft: “Er werd weer dat bekende Volewijckersspel gespeeld, techniesch zeker niet volmaakt, maar snel en degelijk met subliem ploegverband en gespeeld door spelers die prachtig op elkaar waren afgestemd.”
Voor de rust werd er door beide teams niet gescoord. Zes minuten na de rust speelde De Jong Bakker aan die de bal hoog aan Smit voorgaf: 1-0. Het volgende doelpunt kwam voort uit een hard schot van De Jongh, dat door doelman Nauta weliswaar werd gestop, maar hij was niet klemvast, zodat Bakker de 2-0 kon inschieten. Heerenveen scoorte tegen uit de enige hoekscop die ze in deze wedstrijd kregen. Smit maakte met een mooie kopbal 3-1 en daarna profiteerde De Jongh van een verdedigingsfout en kon hij de eindstand op 4-1 brengen.

Onmiddellijk na afloop klonk de Volewijckers-mars door het stadion en sprak voorzitter Douwe Wagenaar zijn mannen toe. In Het Volk werden woorden van Wagenaar aangehaald. Hij vertelt daarin dat hij het spelen in een W-formatie en het stopperspil zelf uit Engeland importeerde, waar hij Arsenal daarmee had zien spelen: een systeem waarmee je de verdediging versterkt, zonder de aanval te verzwakken. Door het systeem tien jaar consequent toe te passen, speelde De Volewijckers dat dit seizoen beter dan enige andere ploeg in Nederland. Een andere pijler onder het kampioenschap was het vaste team uit de eigen jeugd voortkomend, waarmee de weg naar het kampioenschap afgelegd kon worden. En oefenen met de bal is niet belangrijker dan theoretische lessen en teamvorming.