1946, juni

1946 De Volewijckers – Djurgardens I.F.

Op 2e Pinksterdag 10 juni 1946 speelde De Volewijckers een wedstrijd tegen de Zweedse eersteklasser Djurgardens I.F. in het Olympisch Stadion. Djurgardens stond op dat moment negende (van de twaalf) in de hoofdklasse in Zweden. Volewijckers was nog steeds Kampioen van Nederland (behaald in 1944) omdat er in 1945 geen competitie was.
Het Mosveld was bij de Fokker-bombardementen in juli 1943 door verkeerd gerichte bommen geraakt waarbij ook de synagoge op de hoek Mosveld-Latherusstraat werd getroffen. Daarna werden de wedstrijden van De Volewijckers telkens in het Olympisch Stadion gespeeld.

De wedstrijd in Amsterdam werd met 1-0 door De Volewijckers gewonnen (zie wedstrijdfoto). De return in Stockholm werd met 8-2 verloren. In zijn boek Modern voetbal gaf de toenmalige trainer van De Volewijjckers – Jaap van der Leck – uitgebreid uitleg over de beginselen het spelen met het stopperspil-systeem. Hij illustreerde dat met een aantal foto’s, veelal van wedstrijden die De Volewijckers onder zijn leiding speelde. Zoals die tegen het Zweedse Djurgardens I.F.

 

 

Affiche

Collectie: De Volewijckers

link naar bron