1950, Ca.

Ca. 1950. Mosveld – A.B.L.0. terrein, gehuurd

Het Mosveld
Van 1926 tot 1963 was het Mosveld het hoofdveld van De Volewijckers. Het terrein werd gehuurd van de A.B.L.O. en ook voor het gebruik van de opstallen en voor het onderhoud van de velden moest worden betaald.
De foto is gemaakt vanaf een hoge poitie op de hoek van het Mosveld bij het Mosplein. Je kijk in zuidoostelijke richting en achter het voetbalveld zie je de huizenrij van het Mosveld tot aan de Wingerdweg met de zijstraten Sleutelbloemstraat, Malvastraat en Resedastraat. In de verte rechts de hoge gebouwen van het St. Rosaklooster en de St.Ritakerk en links de kranen van Verschure aan het Motorkanaal. De club had daar de beschikking over twee velden.

Training
Aanvankelijk bleef een deel van de elftallen nog trainen op het oude terrein ‘aan  het Hamerkanaal’ – achter DRAKA, naast de Noordergasfabriek, totdat de ponthaven daar gegraven werd en in 1930 in gebruik werd genomen.

Tweede terrein in eigen beheer
In 1933 kreeg De Volewijckers de beschikking over een eigen terrein in de Buikslotermeer waar de club op eigen kosten (met van leden en donateurs geleend geld) een riant eigen clubhuis bouwde. Toen er een huurconflict was met de A.B.L.O. gebruikte De Volewijckers dat terrein tijdelijk van september – december 1935 (tijdens het vieren van het derde lustrum) als hoofdveld.

 

Prentbriefkaart

Collectie: Stadsarchief Amsterdam

Nummer van Collectie: PBKD00464000001

link naar bron