Seriewedstrijd tegen L.O.C. 2?
In seizoen 1921-22 speelde L.O.C. 2 in de 3e klasse A van de A.V.B en Volewijckers 2 speelde in de derde klasse G. Mogelijk speelden ze in mei/juni 1922 aan het eind van het seizoen seriewedstrijden voor promotie naar de 2e klasse. L.O.C. was naar verluidt een club uit de Jordaan.
op de foto zie je in de verte de gebouwen van Draad-en Kabelfabriek DRAKA. Het witte gebouwtje in de verte achter de twee Volewijckers is mogelijk het kleedlokaal (de oude kleedkamer van K.N.S.M. of misschien al de scheepskoelkast) aanvankelijk gedeeld met en daarna overgenomen van het kantoor-elftal van de K.N.S.M. dat daar oorspronkelijk speelde.
Na afloop van de wedstrijden werden de doelpalen en latten mee naar huis genomen. Het veld lag zonder afrastering op een braakliggend terrein in het industriegebied tussen het Van Hasseltkanaal en het afgesloten IJ. Niettemin werd het door de A.V.B. goedgekeurd voor het spelen van competitiewedstrijden.
Ligging van het veld van De Volewijckers
De ‘villa’ rechts op de wedstrijdfoto is het kantoor met bovenwoning van de Noordergasfabriek dat bij de hoek van de Aambeeldstraat en het Hamerkanaal stond. Daardoor is de ligging van ‘het veld aan het Hamerkanaal’ met een zekere nauwkeurigheid aan te geven. Je ziet de villa voor de toenmalige gashouder staan. Hieronder is de ligging van dat veld schetsmatig aangegeven. Op de kaart rechts is de ligging ook aangegeven.
De luchtfoto hierboven is uit 1946, toen DRAKA sterk uitgebreid was en de ponthaven (rechts) al was gegraven. (Stadsarchief A04139000410).
Al vóór 1922 een nieuwe plek
Wie op luchtfoto’s uit de jaren 20 naar het veld zoekt, vindt daar in de buurt wel een voetbalveld: dat ligt echter niet aan het Hamerkanaal, maar meer aan de oever van het afgesloten IJ. Volgens Tip de Bruin lag het terrein ook meer naar het IJ toe, waar nu de ponthaven is, zodat bij harde wind de bal regelmatig in het IJ belandde.
Op een detail van luchtfoto A04139000377 uit 1924 is vaag een voetbaldoel te onderscheiden. Ter vergelijking: de bovenste schoorsteenpijp op deze foto is de pijp die op de foto uit 1946 links onder staat. Waarschijnlijk was het vóór 1924 al nodig het veld van naast het Hamerkanaal te verplaatsen naar de IJ-oever. DRAKA breidde in die jaren al flink uit en op de plek van het oorspronkelijke veld kwamen onder andere tennisbanen te liggen.
Als je nu in de Aambeeldstraat op de plek gaat staan waar de kantoorvilla ongeveer lag, dan zie je de toegangspoort van de ponthaven; daarachter lag het veld.