1933

1933. Nieuwe locatie voor lagere elftallen en atletiek

Nieuwe accommodatie
Met de groei van de voetbalvereniging én de atletiekvereniging A.S.C. De Volewijckers werd het noodzakelijk meer sportvelden in gebruik te nemen. Het Mosveld bood daarvoor geen ruimte. Op 10 september 1933 werden nieuwe velden in Buiksloot in gebruik genomen met de wedstrijd Volewijckers – H.V.C.. Het was overigens de bedoeling dat verder alleen de lagere elftallen daar zouden spelen en dat de velden ook voor atletiek gebruikt zouden worden.
De Volewijckers organiseerde in de jaren 20 al regelmatig grote atletiekwedstrijden op het Mosveld , waarbij o.a. Volewijckers-voetballer Henk v.d.Berg zich regelmatig op de 1500 meter onderscheidde. Later waren het bijvoorbeeld J.Wolzak (voetballer en bij atletiek een allrounder), F. de Ruijter en J.Meijer (lange afstanden en veldloop) die regelmatig in de prijzen vielen.

Ligging van de velden
De velden lagen volgens de oude gebiedsindeling in Buiksloot, maar voor ons gevoel zou je beter kunnen zeggen: ‘boven de Meerdijk bij Nieuwendam. Ze lagen in de Buikslotermeer op de plek waar in het Plan van Gool nu de flats van Het Breed staan. De adressering in Het Volk van 6 september 1933 is ‘Buikslotermeerdijk (ter hoogte van 240-244).
Toen er aan het eind van de zomer

Clubhuis
Er werd met geleend geld door werklozen een clubhuis gebouwd dat werkelijk – ten opzichte van de ABLO-locatie op het Mosveld – veel meer ruimte en comfort gaf: 8 kleedkamers, 2 grote waslokalen, 8 douchecabines, 2 wc’s voor spelers, 1 voor publiek, een scheidsrechterskamer, een bestuurskamer en een grote koffiekamer.

De velden werden ook gebruikt voor atletiek en voor de vele veldloopwedstrijden die daar op regionaal en nationaal gehouden werden.

Nationale kampioenschappen veldloop
In 1933 weden de Nederlandse kampioenschappen veldloop door De Volewijckers georganiseerd. Er zijn filmopnamen van die veldloop gemaakt die destijds in het Polygoon-journaal in bioscopen te zien was.
 

detail van kaart

Maker: Publieke Werken Amsterdam

Collectie: Stadsarchief Amsterdam

Adres : buiksloterweg 244

Nummer van Collectie: ANWP00176000001

link naar bron