1995

Bep Lanser, een alleskunner

Bep Lanser (1936), Een alleskunner

Zonder twijfel is Bep Lanser een van de meest gelouterde leden van A.S.C. De Volewijckers van de afgelopen decennia. Niemand binnen deze vereniging zal hem dat misgunnen, want Lanser heeft bijna alle mogelijke taken binnen een voetbalclub uitgevoerd. Lanser, lid geworden in 1979 maar al veel langer Volewijckersfan, was voorzitter (officieel, invaller of ad-interim), secretaris, penningmeester, speaker bij wedstrijden en ruim 16 jaar scheidsrechter in de amateurklassen. In de wandelgangen wordt gefluisterd dat Lanser vanwege zijn kleine postuur nooit promotie naar hogere regionen heeft gemaakt. Niettemin werd hem in 2011 door de KNVB de gouden speld voor zijn verdiensten als scheidsrechter toegekend. Ruim daarvoor, in 1995, was Lanser voor zijn inzet voor De Volewijckers al erelid gemaakt. Ook daarna verrichtte Lanser vele hand-en-spandiensten voor de club.

Voorafgaand aan het jaarlijkse Zilveren Pont toernooi in augustus toog Lanser met de originele koffer naar het Historisch (nu Amsterdams) Museum om het kostbare kleinood (de zilveren pont) op te halen. In 2007 eindigde zijn jaarlijkse gang naar het museum, omdat de club geen representatief deelnemersveld meer op de been kon brengen.  Jaren later, toen het toernooi in ere werd hersteld, nam voorzitter Rob Schulp de taak van koerier op zich.
Vanwege zijn vele verdiensten voor de voetballerij, als scheidsrechter, als bestuurslid voor De Volewijckers en als bestuurslid van de Scheidsrechtersvereniging Amsterdam (SVA), werd Lanser in april 2018 door Zijne Majesteit benoemd tot Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Volgens velen zeer terecht. (Zie foto)

Op Facebook schreef onlangs een oud-Volewijcker een eerbetoon aan Bep Lanser: “Precies 40 jaar geleden schreef ik me in als lid bij de Volewijckers als 6-jarig jochie … de hartelijke ontvangst toen door Bep Lanser in de bestuurskamer ben ik tot de dag van vandaag nooit vergeten. Een clubman pur sang, iets wat tegenwoordig écht uniek is …”.

De foto is uit Het Parool van 30-10-1995. Klik op de krantenpagina om die down te loaden.

Maker: Wim Duyff

Collectie: Wim Duyff

link naar bron