2016

Fred Los (1936), nadrukkelijk aanwezig op de achtergrond

Fred Los (1936), nadrukkelijk aanwezig op de achtergrond

Wie in 2020 op zijn 83ste nog trouw de maandagavondtrainingen van De Volewijckers bezoekt en zaterdags nog zijn partijtje meevoetbalt, moet wel van zeer goede huize zijn. Los is altijd zuinig met zijn lichaam omgegaan en heeft na de wedstrijd genoeg aan een vieuxtje-cola. Hoewel Los het liefst wat op de achtergrond functioneert is hij vele decennialang een van de dragende leden van De Volewijckers geweest. Tot op hoge leeftijd was hij nog bestuurslid algemene zaken en daarvoor lang secretaris. Zijn geheugen is fenomenaal; als speler van de Veteranen produceerde hij ’s avonds na de wedstrijd al een uitgebreid wedstrijdverslag met oog voor spelelementen die medespelers al lang weer vergeten waren.

Fred Los werd geboren in Amsterdam-West, verhuisde met ouders naar Zuid, begon zijn voetballoopbaan bij AFC, woonde korte tijd in Arnhem en voetbalde daar bij Vitesse om rond zijn 16de in de Noord-Amsterdamse Nieuwendammerham neer te strijken. Toen hij in 1952 moest kiezen tussen DWV en De Volewijckers koos hij voor de laatste, mede omdat hij bevriend was met de zoon van de fameuze Ph. K. Corstens, een van de oprichters van De Volewijckers en een halve eeuw bestuurslid.

Na een lange voetbalcarrière vanaf de Aspiranten 1 tot de zondag 2 (jaren-60), Zondag 1 (amateurs), raakte Los ook bestuurlijk actief en bleef dat tot het ontstaan van d.v.c. Buiksloot in 2013 ook volhouden. Daarna was hij vooral chroniqueur van de Zondag 1 en van zijn eigen elftal, de Veteranen. Als hij een van de vele hoogtepunten uit de afgelopen 68 jaar zou moeten noemen, dan was het toch wel de promotiewedstrijd tegen Elinkwijk in 1961 die hij vanuit Noord met zijn brommer bezocht. Wat had hij graag meegedaan, maar volgens Evert Teunissen – trainer en wegbereider van de Mosveld Babies – kwam Los net even iets te kort voor het betaalde voetbal. Ook na een verhuizing naar Zaandam, bleef Los zijn cluppie trouw. Tot op de dag van vandaag.

Op de foto:
Fred los wordt op het veld gefeliciteerd met zijn 80ste verjaardag (december 2016).
Ook al was De Volewijckers met DWV gefuseerd tot d.v.c. Buiksloot, Los bleef zijn oude trainingsjas met het geliefde logo dragen.

Fred Los als veteraan in het tenue van d.v.c. Buiksloot (2016), toen beslist de oudste nog spelende voetballer in Noord. (Foto Wim Duyff)

Foto

Maker: Nico Raad

Collectie: Scans HCAN

link naar bron