1937

1937-1938 Geen kampioen, wel top-drie

 Wie staan er op de foto?
Staand, van links naar rechts: Frans Bognetteau, Gerben Wagenaar, Louis Ehrenfeldt, Tinus van Veelen, Hanny Witte en Piet Hackman
Knielend: B. Licher, Joop Wolzak en Nico Verdoes?
Is die foto uit 1937?

Wisselende start van het seizoen
In het eigen Zilveren Pont-toernooi verloor De Volewijckers in de finale na een 1-1  met strafschoppen van B.F.C.
Een oefenwedstrijd tegen D.W.V. werd met 1-3 verloren.
De eerste competitiewedstrijd werd echter met 5-0 van Texel gewonnen.
Succes – Volewijckers werd 1-3, maar de wedstrijden tegen A.P.G.S. en Helder werden met 0-2 en 1-2 verloren.
In Assendelft werd de derde keer op rij verloren, ditmaal met 3-1 van de gelijknamige club, zodat De Volewijckers anders dan in het voorafgaande seizoen na vijf wedstrijden slecht 4 punten had behaald.

Ommekeer?
De zesde van de in totaal te spelen 18 wedstrijden werd een gelijkspel uit tegen Alkmaarsche Boys: 3-3 en ook tegen Purmersteyn bleef het thuisspelend gelijk: 1-1. Trainer Joop Martens wist tot dan toe de greep op zijn eerder vaak zo succesvolle team te herkrijgen. Ook tegen Zaandijk werd het 1-1. Een vijfde titel in de 3e klasse in die fase van de competitie wel heel ver uit zicht. De Volewijckers stond na 8 wedstrijden met 7 punten op de 7e plaats. Alkmaarsche Boys en Helder voerden de ranglijst aan. Op 29 november werd thuis – inmiddels haast onverwacht – met 7-1 gewonnen van Hollandia in Hoorn dat tot dan toe nog weinig tegendoelpunten had geïncasseerd.

Herstel
Tegen Texel werd het uit 0-6 waardoor de achterstand op Helder nog maar 5 punten bedroeg. In Wieringen werd A.G.P.S. vervolgens met 1-5 verslagen. Na drie overwinningen met grote cijfers leek De Volewijckers zijn oude vorm hervonden te hebben. Wedstrijden tegen de koplopers Helder, Alkmaarsche Boys en Zaandijk moesten uitwijzen of dat ook blijvend het geval was. Met een achterstand van 0-2 verliet Helder het veld toen de scheidsrechter weigerde de wedstrijd elf minuten voor het einde wegens regen te staken, zie het knipsel uit De Gooi- en Eemlander. Een gemiste kans voor de Volewijckers hun achterstand op Helder te verkleinen.
Maar de inhaalrace ging verder: Succes werd op het Mosveld met 4-0 verslagen.

Eindspurt
Met 1 wedstrijd minder gespeeld was de achterstand op koploper Alkmaarsche Boys nu 5 punten en Helder en Zaandijk lagen met een gelijk aantal punten nog naar resp. 3 en 2 punten voor. De Volewijckers bleef winnen, nu was Assendelft de mindere: 5-1. Maar de concurrenten wonnen ook hun wedstrijden zodat er in de stand niets veranderde. Voor Alkmaarsche Boys kon de return op het Mosveld tegen De Volewijckers beslissend zijn voor de titel. De Volewijckers won met 1-0, door een doelpunt in de eerste minuut, maar de Alkmaarders wisten in de resterende tijd niet tegen te scoren.
De vier koplopers konden nu alle nog om de eerste plaats strijden. De strijd werd nog spannender doordat Alkmaarsche Boys gelijkspeelde tegen Assendelft en een punt liet liggen.
Volewijckers won een inhaalwedstrijd tegen Purmersteyn met 0-3. Helder speelde gelijk op Texel en Zaandijk won met 16-1 van Hollandia. Met een wedstrijd meer gespeeld was de voorsprong van Alkmaarsche Boys op Zaandijk en Helder nog maar één punt en die op De Volewijckers 3 punten. Toen volgde een beslissende zondag waarop Alkmaarsche Boys Helder ontving en De Volewijckers Zaandijk. Alkmaarsche Boys won met 5-1 van Helder en De Volewijckers met 2-0 van Zaandijk. Alkmaarsche Boys maakte geen fout meer en werd door uit bij Purmersteyn te winnen kampioen van de afdeling. Door een overwinning met 1-3 op Hollandia in Hoorn, vestigde De Volewijckers zich voorlopig op de tweede plaats en naderde door winst in de laatste wedstrijd de kampioenen nog tot op één punt. De Phoenix was andermaal uit zijn as verrezen.

Ko Stijger
In het Amsterdamse elftal kreeg Ko Stijger een plek naast spelers van Ajax, Blauw-wit, D.W.S. en D.W.V. Hij vertrok na dit seizoen naar Blauw-wit

Fred Pagnam
Oud Arsenal-speler Fred Pagnam, die eerder Haarlem en D.W.S. onder zijn hoede nam, koos nu voor een trainerschap bij derdeklasser De Volewijckers in het seizoen 1938-1939. Hij moest het elftal naar promotie voeren, waar het bij vier eerdere pogingen tijdens een verblijf van 9 seizoenen in de 3e klasse nog niet was gelukt. Hij trainde door de week H.F.C. en kwam een avond per week naar De Volewijckers voor praktijk en theorie.

 

scan uit clubblad

Collectie: De Volewijckers

link naar bron