1936-1937

1936-1937 Vierde keer kampioen 3e klasse K.N.V.B.

Indeling
In het seizoen 1936-1937 speelde De Volewijckers in de 3e klasse C tegen:
Ahrend’s V.C. (Amsterdam, 1915),
Allen Weerbaar (Bussum, 1903),
Oosterpark (Amsterdam, 1911),
Rapiditas (Weesp, 1902),
S.D.Z. (Amsterdam, 1920) ,
T.I.W. (Amsterdam 1921),
V.V.A. (Amsterdam, 1901),
Watergraafsmeer (Amsterdam, 1911),
Zandvoort (Zandvoort, 1919).
Van de tien ploegen kwamen er zeven uit Amsterdam.

“Van kiet af raak”
Onder trainer Joop Martens won De Volewijckers op 23 september uit bij Oosterpark met 1-6.
Op 30 september won …(oud Ajax-speler)
Thuis werd het tegen Allen Weerbaar: 3-1. In de Gooi- en Eemlander werden het betere positiespel en het kopwerk als de pluspunten van De Volewijckers genoemd. Vervolgens werd S.D.W. uit met 1-3 verslagen. De tribune: “De Volewijckers hebben een uitstekend spelende voorhoede maar het duurt nog al lang voordat zij ingespeeld is, waarvan vooral het goede spel van de rechtsbuiten (Bognetteau) opvalt, terwijl de achterhoede zo nu en dan wat onzeker is in het trappen, vooral in het begin.”
Met vier wedstrijden gespeeld en vier gewonnen stond De Volewijckers  fier bovenaan.

 

“Op stoom”
De thuiswedstrijd Volewijjckers – Rapiditas eindigde in 5-1 en uit bij T.I.W. werd het zelfs een overwinning met dubbele cijfers: 1-10. De Volewijckers leken niet meer te stuiten en stonden na 6 op rij gewonnen wedstrijden als 5 punten voor op V.V.A. en Zandvoort.
De uitwedstrijd tegen Ahrend’s V.C. levert een magere zege op voor de Volewijckers: 1-2, maar het lijkt erop dat de krachtverhouding binnen de afdeling voor veel verenigingen te groot is. Daarna komt de belangrijke  wedstrijd tegen V.V.A. op het Mosveld. Als V.V.A in staat is de serie overwinningen van De Volewijckers te onderbreken, is er nog hoop op een spannende competitie. Maar ook V.V.A. moet het hoofd buigen: 3-2. Na 8 overwinningen op rij is het puntenverschil met V.V.A. en Zandvoort 7 punten (met Zandvoort 1 wedstrijd minder gespeeld). De achterhoede van De Volewijckers liet bijna geen gaten vallen en de voorhoede maakte per wedstrijd gemiddeld 4 á 5 doelpunten.


Op weg naar een ongeslagen kampioenschap?
De uitwedstrijd tegen Watergraafsmeer werd weer een grote overwinning: 1-5. Op 6 december gooide Zandvoort thuis eindelijk zand in de voortrollende titelmachine van De Volewijckers door een magere 1-1 af te dwingen. Op Eerste Kerstdag (!) 25 december wonnen De Volewijckers met 3-1 van Oosterpark door doelpunten van Herfst, Hackman en De Busser, maar de Oosterparkers hadden lang stand gehouden: de eerste treffer viel pas 20 minuten voor het eindsignaal.

Al in januari afdelingskampioen?
Na de jaarwisseling werd meteen uit in Bussum met 0-2 gewonnen van Allen Weerbaar. De Gooi- en Eemlander schreef: “Bij De Volewijckers komt het meeste gevaar van den snellen rechtsbuiten Bognetteau, die echter, gelukkig voor A.W., niet op schot blijkt te zijn, want een drietal kansen wordt door hem hopeloos verknoeid.” Op 10 januari laat De Volewijckers een punt liggen door thuis gelijk te spelen tegen S.D.W. In De tribune: “In een strijd welke meer spannend dan fraai was, is het S.D.Z. gelukt de Volewijckers haar 2e verliespunt in deze competitie en het eerste op eigen terrein toe te brengen. (…) Na ongeveer 20 minuten spelen schiet de S.D.Z. linksbinnen hard in, de Volewijckers-doelman beoordeelt het schot verkeerd en het leder verdwijnt via zijn handen in het doel. Aangemoedigd door dit succes vallen de gasten verwoed aan; dit is echter van korte duur, want vlug werken de Volewijckers zich weer los en nu wordt de druk op het S.D.Z.-doel steeds groter. (…) Het is een onverwacht schot van Volewijckers-linksbinnen Hackman, die de partijen op gelijke voet brengt. Ook dit schot werd op het effectvolle terrein door den keeper verkeerd beoordeeld.” Rechtsbuiten Ko Stijger wordt speciaal vermeld en het missen van een strafschop door Joop de Busser zorgt ervoor dat S.D.Z. de stand gelijk houdt.
Ondanks het tweede verliespunt is het verschil met Watergraafsmeer na 13 van de 18 wedstrijden al 9 punten. Met nog 5 wedstrijden te spelen is de titel bijna binnen.
Op 17 januari wordt uit met 1-3 van Rapiditas gewonnen en is De Volewijckers al kampioen!
Daarna verliest De Volewijckers onverwacht thuis  degen T.I.W., de eerste nederlaag in dat seizoen.
Vervolgens :
Volewijckers – Ahrend’s V.C. wordt 4-0
V.V.A. – Volewijckers 2-6
Volewijckers – Watergraafsmeer 3-2

Promotie weer niet gelukt
De eerste wedstrijd tussen 2e klasser Bloemendaal en De Volewijckers (kampioen 3e klasse) wordt 2-4 door doelpunten van de meest opvallende speler, Van der Hilst (2x), Herfst en Bognettaeau.
In De tribune van 15 maart stond: “Doelman Prins heeft goed werk gedaan, maar schiet in ’t klemmen nog iets te kort. V.d.Winkel vonden wij beter dan Geurts. De beide backs vullen elkaar aardig aan, en zijn eenmaal op elkaar ingespeeld, voor een voorhoede heel moeilijk te passeren. De halflinie was na rust beter dan voor rust. Een voortreffelijke partij speelde Ko Stijger, die met de nieuwe spil Verkaart het wel zal redden. In de voorhoede was Frans v.d. Hilst de man, zijn verre schoten troffen doorgaans de doelmond, hetgeen van midvoor Smit niet altijd gezegd kon worden. Bognetteau, de maker van het derde doelpunt, liep vaak te vroeg weg, waardoor de off-side positie ontstond. De midvoor heeft ons wat teleurgesteld, misschien waren onze verwachtingen te hoog gespannen. Hij heeft zeer goede dingen gedaan, doch … geen doelpunt gemaakt. Herfst is een goede snelle vleugelspeler, die met zijn doorzettingsvermogen getoond heeft doelpunten te kunnen maken.”
Bloemendaal won de tweede promotie-degradatiewedstrijd, ditmaal tegen derdeklasser H.V.C,. met 4-1 en leek uitgeschakeld.
Beide ongeslagen deelden De Volewijckers en H.V.C. in hun eerste ontmoeting de punten: 5-5
Vervolgens won H.V.C. uit van Bloemendaal dat daarmee degradeerde naar de derde klasse. De Tribune schrijft: “Voor Volewijckers is het nu zaak van Bloemendaal te winnen en … dan komt de strijd tegen H.V.C. Volhouden jongens van Wagenaar!”.
Op het Mosveld wordt het tegen Bloemendaal 4-2.
H.V.C. en De Volewijckers hebben evenveel punten en hun doelsaldo is gelijk. De onderlingen krachtmeting, de laatste wedstrijd, moet de beslissing brengen. Het krachtsverschil blijkt zeer groot: De Volewijckers verliest met 1-7 en H.V.C. promoveert naar de tweede klasse. Het is inmiddels de vierde mislukte promotiepoging van De Volewijckers in de 3e klasse.

 

 

Foto

Collectie: De Volewijckers

link naar bron