1926

1926-1927 Kampioen 1e Klasse A.V.B.-> promotie

Van links naar rechts:
Staand: Dries Dorlijn, Toon Blijenburg, Joop Meulenbroek, Henk v.d.Berg, Joop Geurts?
Gehurkt: Bab Boogaard, Nico Verdoes, Louis Ehrenfeldt
Zittend: Tjeerd Visser, Tinus van Veelen, Ab Kievit.
N.B. De heren staan in opstelling: voor zit de achterhoede, midden hurkt het middenveld en achter staat de voorhoede.

Voor het eerst op het Mosveld spelend
In 1926-1927 speelde De Volewijckers voor het eerst op het Mosveld. Op de foto zie je op de achtergrond het publiek langs de lijn en de huizen tussen Malvastraat en Sleutelbloemstraat.

De competitie
Tegenstanders waren dat seizoen: AED, JOS, LOC, RAP, SDZ, SNA en Woodward.
AED (Joodse voetbalvereniging), JOS (Watergraafsmeer), LOC (Jordaan), RAP (Ouder-Amstel, in 1898 eerste officiële kampioen van Nederland), SDZ (Bickerseiland), SNA (Sport na Arbeid), TDO (Watergraafsmeer) en Woodward (De Pijp?).

Lang ongeslagen
Na 6 wedstrijden ging De Volewijckers aan kop met een beter doelsaldo dan TDO: 29-8 tegen 23-6. Toen ze eind november 1926 tegen elkaar speelden stroomde het Mosveld vol. Een verslaggever van De Sportkroniek  had nog nooit zoveel publiek gezien bij een wedstrijd van de AVB. De Volewijckers won met 1-0 dankzij een snellere, maar vooral ook meer schotvaardige voorhoede. Van de achterhoede wordt de linksback genoemd als steunpunt. Met een gelijkspel tegen TDO liet De Volewijckers even een steekje vallen, daarna werden Woodward (5-1) en RAP (6-2) met grote cijfers verslagen. Dit terwijl TDO met 2x verlies en 1x gelijkspel de aansluiting verloor, denderden de groenwitten ongeslagen door.

Struikelend over de eindstreep
De spanning keerde terug toen ze eindelijk met 3-1 klop kregen van TDO. Bij die wedstrijd werd er een speler van De Volewijckers uit het veld gestuurd. Het werd nog spannend bij de laatste wedstrijden doordat ook LOC sterker was. Er volgden nog twee wedstrijden waaruit De Volewijckers één punt moesten halen om kampioen te worden. De eindspurt bleef tegenvallend na een overweldigende start van het seizoen. Met een 2-2- tegen JOS werd het kampioenschap binnengesleept.

Gepromoveerd naar de N.V.B.
De Volewijckers wonnen 11 wedstrijden, speelden er 3 gelijk en verloren er 2.
Maar de promotie naar de vierde klasse van de N.V.B. was een feit.

(Bron: De Sportkroniek)

 

 

link naar bron