Het was al bekend dat er ook vrouwen en kinderen op het Mosveld naar de zondagse voetbalwedstrijden gingen. Het was een uitje en ze gingen er in hun zondagse kleren heen, ‘om gezien te worden’.
Zo is er een foto van de promotiewedstrijd tegen De Spartaan in 1930 (stond in het clubblad) waarop dat goed te zien is. Ze ziet het publiek op de houten tribune. De foto is genomen vanaf de zuidzijde van het Mosveld richting Mosplein (zie de Mospleinkerk links) en Latherusstraat (zie de synagoge met de lichtere bakstenen). Beide gebouwen werden in juli 1943 door geallieerde bommen getroffen.
Nieuwe foto’s van voetbalvrouwen
Els Wagenaar (dochter van Douwe Wagenaar) stuurde vier foto’s waarop een aantal voetbalvrouwen te zien zijn in hun keurige kleding.
Wie herkent daarop nog meer van de vrouwen, mannen en jongen?
Voorste rij dames links naar rechts: Gerda Hiensch (vrouw van Gerben Wagenaar), Greet Geurts (vrouw van Joop Geurts), Ans Hiensch (vrouw van Douwe Wagenaar), Vrouw van Frans v.d.Hilst, Onbekend, An van den Winkel (vrouw van Gerrit van den Winkel). Hun mannen speelden (uitgezonderd Douwe Wagenaar) jarenlang in het eerste dat voortdurend aan de top van de 3e klasse speelde en 6 keer kampioen werd voordat De Volewijckers eindelijk naar de 2e klasse promoveerde. De mannen bekleedden toen ook ieder een bestuurs- of commissiefunctie. De foto is beslist niet op het Mosveld genomen. Misschien betreft het een wedstrijd (handbal, altletiek, jeugd…?) in de Buikslotermeer (je ziet dan de dijkhuizen van de Meerdijk) en er is een lage houten tribune. Waar is het?
Uiterst rechts staand: Ans Wagenaar-Hiensch. Tweede van links staand Gerda Wagenaar-Hiensch. Voor de plek: zie hierboven.
Van links naar rechts: Ans Wagenaar-Hiensch, An Winkel, onbekend, onbekend, Ger Ehrenfeldt-Langenberg en onbekend. De vrouwen supporters.
Op deze foto is rechts het clubhuis van het veld in de Buikslotermeer te zien. De dames staan voor de openstaande deur van de kantine. Op de velden in de Buikslotermeer weden vanaf 1933 onder andere atletiek- en handbalwedstrijden gespeeld en de voetbalwedstrijden van de jeugd en de lagere elftallen van De Volewijckers. Vaak werden daar ook de reginale og landelijke kampioenschappen veldloop georganiseerd (waarbij de sloten en hekken van het weidegebied in de polder de hindernissen waren.)
Een veldhandbal zevental (?) van De Volewijckers, zittend uiterst rechts Ans Wagenaar-Hiensch, Staand 4de van links Ger Ehrenfeldt-LangenberLinks naar rechts: Ans Wagenaar-Hiensch, An Winkel, onbekend, onbekend, Ger Ehrenfeldt-Langenberg en onbekend. De vrouwen supporters.g, derde van rechts Gerda Wagenaar-Hiensch. Ze staan op het veld in de Buikslotermeer waar vanaf 1933 de jeugd, de lagere voetbalelftallen en de handbalvrouwen speelden. N.B. Handbal was toen nog een veldsport dat en werd op voetbalvelden gespeeld. Waarom heeft de man achteraan een schep omhooggestoken.
Veldhandbal werd oorspronkelijk door teams van elf spelers gespeeld op een normaal voetbalveld met grote doelen.