1954, 01-01

TIJDLIJN 1954-1974

Een tijdlijn markeert alleen een aantal markante punten en kan niet het brede verhaal van de geschiedenis vertellen. Maar met deze tijdlijn willen we een schets geven van het decor waartegen de deze periode van de geschiedenis van De Volewijckers zich afspeelde.
In dit geval gaat het om de vercommercialisering van het voetbal doordat geld voor de clubs in het betaald voetbal een steeds belangrijker rol gaat spelen.
In deze periode moet De Volewijckers op het Mosveld plaatsmaken voor de aanleg van de toegangswegen nar de IJ-tunnel en in de Buikslotermeer voor woningbouw. De jeugd gaat al in 1963 in de Banne spelen, de senioren volgen in 1964. De promotie van het eerste elftal naar de Eredivisie van het betaalde voetbal vindt in 1961 plaats, een nieuw hoogtepunt in de geschiedenis van de vereniging, maar al in 1963 was degradatie naar de Eerste divisie een feit. Zelfs een duikeling naar de tweede divisie was niet te voorkomen, maar in 1971 werd opnieuw de Eerste divisie bereikt.
In 1971-72 vond er een splitsing plaats tussen het betaalde voetbal en het amateurvoetbal binnen De Volewijckers en op 1 juli 1974 vond de opheffing van de betaalde afdeling plaats. De amateurs waren net weer derdeklasser geworden en men hoopte op terugkeer naar de top van het amateurvoetbal.

NOG IN BEWERKING

link naar bron