1944, 05-30

1944. Het foute weekblad SPORT: Volewijckers landskampioen

Het weekblad Sport, uitgegeven door Het Volk, publiceerde op 30 mei 1944 op de voorpagina tekeningen van het elftal van De Volewijckers dat landskampioen geworden was. Het was nummer 17 van de eerste jaargang . De tekeningen werden gemaakt door Sytze Henstra. In het blad werd één pagina aan het landskampioenschap besteed. Op een andere pagina verscheen een cartoon van dezelfde tekenaar.
Paul Schaaps wees ons erop – n.a.v. een eerste versie van deze webpagina – dat Het Volk na de inval van het Duitse leger door de bezetter was overgenomen en dat de leiding in handen was gekomen van de NSB-er Rost van Tonningen.
Schaaps schrijft: “De sportjournalist Kick Geudeker vertrok toen bij Het Volk. Hij werd actief in de illegale pers, maar startte meteen ook met de uitgave van het weekblad Sport in en om Amsterdam. Dit werd tevens een officieel orgaan van de afdeling Amsterdam van de Nederlandse voetbalbond.
In 1943 kreeg dit populaire Sport een verschijningsverbod. Geudeker schrijft: ‘zogenaamd wegens papierschaarste, maar in werkelijkheid wegens gebrek aan positieve medewerking. Hoe schaars het papier was, bleek namelijk enige maanden later toen een ander sportblad wel mocht verschijnen, en in een veel grotere oplage. De zwarthemden die het exploiteerden, hadden niet eens de goede smaak een andere naam te bedenken dan die van ons blad, waarmede zij de indruk vestigen dat hun blad een voortzetting was van het onze…’  Geudeker schreef dit in het voorwoord van het bevrijdingsnummer waarmee zijn eigen Sport in augustus 1945 in oude glorie hersteld werd. Dat voorwoord werd overigens gevolgd door een uitgebreide uiteenzetting van Volewijckers-voorzitter Douwe Wagenaar over de activiteiten van de Zuiveringscommissie van de K.N.V.B., een ander artikel dan het stuk dat in het jubileumnummer van De Volewijcker in 1945 stond.” Aldus Schaaps.
(Wagenaar wees er in het clubblad op dat de bezetter de aanduiding Koninklijke in K.N.V.B. had geschrapt. De N.V.B. moest opnieuw een aanvrage voor koninklijke goedkeuring doen.)

Hieronder eerst de pagina uit het Duitsgezinde blad weekblad Sport uit 1944 over het behalen van het landskampioenschap. Daarna het artikel van Douwe Wagenaar uit het bevrijdingsnummer van Sport, toen dat in augustus 1945 weer onder leiding van Kick Geudeker verscheen.

 

 

Scan weekblad

Maker: Sytze Henstra

Collectie: Daan de Jongh

link naar bron