1923-1924

1923-1924: Geen kampioen, toch naar 1e klasse A.V.B.

De Sportkroniek
Voor de eerste periode hebben we veel gebruik gemaakt van het digitale kranten- en tijdschriftenarchief Delpher.nl. Door daarin het weekblad De Sportkroniek te doorzoeken is veel over de vroegste periode van De Volewijckers terug te vinden. Met een beetje geduld kun je de eerste competitieresultaten vinden en wat jaren later – als het eeste al in de 1e klas A.V.B. speelt, ook summiere wedstrijd- en competitieverslagen en tussen- en eindstanden.

De Promotie bij keuze*
In het seizoen 1923-24 eindigde het eerste elftal van De Volewijckers in afdeling A van de tweede klasse A.V.B. als derde, achter DSO en Sparticus. Toch promoveerde het team naar de tweede klasse A.V.B. Het bestuur van de voetbalbond had die keuzemogelijkheid aangeboden. Het was niet voor het eerst dat verenigingen voor een hogere indeling konden kiezen. Vanaf 1902 werd daarover al in De Sportkroniek gediscussieerd en sindsdien stond het bij iedere gelegenheid weer ter discussie.

De reden van de A.V.B. om daartoe te beslissen
In verband met de vaak slechte conditie van de velden wilde het bestuur van de A.V.B. voor het seizoen 1924-1925 kleinere afdelingen maken om de competitie toch tijdig te kunnen beëindigen.

Het bleek dat De Volewijckers zich in de Eerste Klasse A.V.B. goed konden meten aan de andere teams. Oosterpark werd kampioen, maar met ADW, Avanti en SCA streed De Volewijckers mee om de hoogste plaatsen. Oosterpark promoveerde overigens niet naar de N.V.B. omdat hun speelveld niet aan de juiste afmetingen voldeed.

 

 

 

 

 

knipsel

Maker: De Sportkroniek

link naar bron