Gemeente Ransdorp
Ransdorp was tot 1921 een zelfstandige gemeente, waartoe vanaf 1818 ook de dorpen Holysloot en Durgerdam behoorden, en vanaf 1857 tevens Schellingwoude. Tijdens de watersnood van 1916 hadden de dorpen veel schade opgelopen. De dorpen waren niet in staat deze uit eigen middelen te herstellen, daarom liet men zich in 1921 vrijwillig annexeren door Amsterdam. Voorwaarde was echter wel dat Amsterdam zou zorgen voor een goede infrastructuur.In 1840 had het dorp ca. 44 huizen met ca. 292 inwoners. Tegenwoordig heeft het dorp ca. 120 huizen met ca. 300 inwoners.
Het Raadhuis
Tegenover de stompe kerktoren staat het monumentale, maar bescheiden raadhuis. Een gevelsteen boven de deur is versierd met het wapen van de Unie van Waterland. Het embleem bestaat uit het oorspronkelijke wapen van Waterland, een zwaan met gouden halsband. Als toevoeging kreeg de zwaan een aantal gebundelde pijlen in zijn vooruitgestoken poot. De bundel pijlen symboliseert de samenwerking tussen de hoofddorpen uit Waterland. De eensgezindheid wordt op poëtische wijze beschreven in de tekstregel onder het wapen: Eendracht doet cleyne saecken bloeyen in macht en oock in welstant groeyen. Het raadhuis werd in 1652 gebouwd, naar verluidt om de vergaderingen van de Waterlandse Unie een statig onderdak te bieden. Het in Hollands classicistische stijl opgetrokken raadhuis is ontworpen door Pieter van Saerdam. De vierschaar (gerechtelijk bestuur) sprak in dit gebouw ook recht. Bij een doodvonnis werd op het plein een galg opgesteld. (Tekening Jacobus Stellingweff, 1726. Stadsarchief 01009700967)
Wapen van Waterland
Dat de eigen inwoners Ransdorp zien als de hoofdplaats van Waterland blijkt niet alleen uit het statige raadhuis, maar ook uit een eeuwenoud rijmpje waarin het dorp ‘Rarop’ genoemd wordt. Het moge duidelijk zijn dat het de inwoners niet aan bescheidenheid ontbreekt: “Rarop, Rarop, hoogemoed, Durgerdam leit onder de voet. Schelling woud’ erbij, Nieuwendam is vrij. Buiksloot is allerbest, Kadoelen is een kraaiennest.”
Stiltegebied
Ransdorp vormt samen met Holysloot en Durgerdam onderdeel van een stiltegebied. Het gebied is een locatie voor fiets- en wandelrecreatie. De oude dorpskernen en het open rustige karakter van het landelijk gebied maken het tot een cultuurhistorische publiekstrekker. (Tekst: Wikipedia en Verhalenroute Laag Holland: Waterland, een fietsroute van het Programmabureau Laag-Holland.)
IN BEWERKING
Foto van nu (provisorisch)