2018

Nick Klaessens. Alles rustig? (dvc Buiksloot)

Van 1913-1919 speelde dvc Buiksloot – de fusieclub van D.W.V. en De Volewijckers – in de Banne. Journalist Nick Klaessens voelt zich al negen jaar een vreemdeling in de dorpse smeltkroes van Amsterdam-Noord, totdat een oude liefde op zijn pad komt: voetbal. De 32-jarige Limburger treedt toe tot een team Marokkanen, Antillianen, Turken, Surinamers en een Malinees. Nick is de enige die niet in Amsterdam is geboren, maar is de ontbrekende stille kracht waar de Zaterdag 2 van DVC Buiksloot naar op zoek was. In no time is hij aanvoerder, verbeteren de prestaties en het plezier en de privélevens worden steeds belangrijker. Nick leert zijn teamgenoten en Noord, maar vooral zichzelf beter kennen.

Alles rustig? is een aanvallende debuutroman met baldadige humor en scherpe counters: een hoopvol portret van de multiculturele samenleving. Op de foto staat Nick naast ere-voorzitter Rob Schulp, temidden van vroegere teamgenoten van Zaterdag 2..

Eerste zin

De FEBO is de vliegenstrip van het Buikslotermeerplein. Van parmantige hommels en zoemende zenuwlijers tot dikke strontvliegen, alles blijft hier plakken na een bezoek aan de markt, een potpourri van werkloos, bejaard, alcoholverslaafd en zzp’end Amsterdam-Noord.

Samenvatting

De Eerste Helft  (Ho 1-7)
Nick Klaessens (31) is een Limburger in Amsterdam. Hij is zzp’er en journalist. Hij woont al 8 jaar in de hoofdstad en heeft wel enkele vrienden zoals Gijs die al een kind heeft. Maar heel erg Amsterdammer is hij nog niet. Hij bezoekt zijn vriend en gaat later die avond stappen. De volgende morgen wordt hij wakker in het bed van de mooie en sexy Lisa. Ze is een zelfstandige vrouw met een zoontje Noah(7) .Hij voetbalt bij WV-HEDW en Nick gaat met Lisa een dag later naar hem kijken.  Hij  heeft vroeger zelf ook  gevoetbald en krijgt er weer zin in. Hij surft op internet en meldt zich aan bij vv Buiksloot in Amsterdam-Noord. Dat blijkt bij de eerste training een vereniging met alleen maar buitenlanders te zijn.  Nick is de enige witte speler. Hij maakt nog niet veel klaar, maar gaat daarna ooglenzen aanschaffen en hij bezoekt ook  de kapper.
Hij heeft nog steeds contact met Lisa die hem uitnodigt om eens te komen eten. Met Noah kan hij het goed vinden. Hij gedraagt zich als een surrogaat-vader voor het jongetje. Daarna is er nog een zeer bevredigende sekspartij. Nick lijkt de vrouw van zijn leven gevonden te hebben.

De Tweede Helft (Ho 8-16)
In de eerste wedstrijd van Buiksloot 2 moeten ze tegen de koploper. Zelf staat Buiksloot 2 onderaan. Maar dankzij Nick (man of the match) winnen ze. Ook de volgende wedstrijden verliezen ze niet, terwijl ze het vaak tegen een thuisfluiter (neppenalty’s en buitenspeldoelpunten)  moeten opnemen. Hij moet dan vaak zijn medespelers in bedwang houden, want de Marokkaanse, Turkse en Surinaamse spelers raken snel opgewonden als het tegenzit. Nick is een vervente aanhanger van PSV en zijn teamgenoten zijn meestal voor Ajax. Dat geeft grappige discussies.
Hij gaat met Lisa en de spijbelende Noah een dagje naar de Efteling. Nick gedraagt zich als een supervader. Op de terugweg zegt Lisa dat ze ’s avonds ook nog naar een feestje moeten bij vrienden. Hij gaat mee, maar is Lisa die avond lang kwijt. Ze gebruikt coke, wordt aanhalerig en ook Nick neemt een snuif. De volgende dag verslapen ze zich en kunnen ze niet naar Noah kijken.

Later spelen ze met Buiksloot 2 tegen de club van Noah en die komt kijken. Nick blijkt beter te kunnen spelen dan Noah had gedacht. Nick vraagt aan Lisa of Noah mee mag naar Barcelona. Voor de topper tegen Real Madrid mag hij Messivoor Vogue Man  interviewen. Ze vindt het niet goed en daarom neemt Nick een teamgenoot Karim mee. Ze worden luxueus onthaald door Adidas. De topper is spannend.

De ongeslagen wedstrijdenreeks van Buiksloot 2 gaat door, ondanks alle thuisfluiters. De relatie met Lisa is prima, maar toch mist Nick iets.  In mei 2016 wordt PSV kampioen als Ajax in de laatste wedstrijd tegen De Graafschap  gelijk speelt. Nick pakt meteen de trein naar Eindhoven en viert het feest mee. In het gedruis ontmoet hij de Surinaamse Latoya en hij gaat vreemd met haar. Als hij teruggaat naar Amsterdam, belt Lisa om te vertellen dat  ze met hem wil praten. Ze heeft seks met haar ex gehad en wil nu de relatie verbreken. Maar het gaat er eigenlijk om dat ze een in haar perfecte leventje dat ze zelf heeft opgebouwd, niet nog eens een relatie kan en wil  onderhouden.  Nick vertelt haar niets over zijn vreemdgaan met Latoya. Die ziet hij na een bezoek aan zijn moeder nog een keer in Eindhoven en hij heeft weer dolle seks met haar. In het laatste hoofdstuk doet Nick verslag van een  Halve Veldjes-toernooi. Ze doen het goed, maar winnen het toernooi niet. De competitie zelf is goed afgelopen. Dankzij de nieuwe teamspirit en verdediger Nick zijn ze in de middenmoot geëindigd.

De Derde Helft  (Ho 17-21)
In augustus 2016 begint het nieuwe seizoen, maar de veel scorende spits Abdul is naar de concurrent TOB overgestapt. Zou hij zijn ‘gekocht.’?  Er is bij Buiksloot  een nieuwe keeper gekomen en de Zaanse  Vlogger doet ook mee. (Die komt later negatief in het nieuws bij de rel met de politieagenten bij de Vomar) Nu heeft hij ruzie met de voorzitter, omdat hij geen contributie wil betalen. Nick scheurt zijn enkelbanden en kan eigenlijk niet tegen TOB van Abdul spelen. Het wordt een ordinaire schoppartij die daarom wordt gestaakt. Nicks vader komt toevallig een keertje kijken en dat bevestigt hem in zijn vooroordeel over buitenlanders.

Maar in de competitie doet Buiksloot 2 het heel goed. Ze staan vrijwel bovenaan en winnen later dik van  de koploper, maar verspelen toch het kampioenschap door te verliezen van een degradant. Abdul is na de winterstop weer teruggekeerd naar Buiksloot 2.
Op persoonlijk gebied boekt Nick wel een succesje, want op een regenachtige dag staat ineens Lisa voor de deur. Ze wil hem terug. Nou, denkt Nick, er zijn slechtere mogelijkheden denkbaar.

De trainer van zondag 1 wil een gesprek met de spelers van Zaterdag 2. Hij wil dat ze in het standaardteam gaan spelen. Het is juli 2017. Nick denkt erover na wat het voetballen hem gebracht heeft. Hoewel het geen hechte vriendschappen geworden zijn, is er wel sprake van teamgeest en elkaar helpen. Ook van de groepsApp heeft hij veel geleerd (en genoten)  Hij is bovendien nu goed geïntegreerd in Amsterdam. Sowieso.

 

Roman

Maker: Nick Klaessens

Collectie: Bibliotheek HCAN

link naar bron