1921

1921-1922 Het eerste elftal in het eerste jaar

Wie is wie op de foto?
In de publicatie waaruit de foto is overgenomen staat eonder de foto en aantal namen genoemd, zonder die aan personen te verbinden. Naar analogie van andere foto’s uit de begintijd veronderstellen dat het gaat om:
Staand, links C. de Boer (voorzitter), rechts W.P. Koster (Penningmeester).
Zittend: in het midden A.L.(Dries) Dorlijn en rechts liggend naast hem Ph. K(arel) Corstens (toen commissaris in het bestuur).
N.B. Tjeerd Visser staat er niet op.
Ze staan, zo te zien, in elftalopstelling met voor de achterhoede, midden de middenlinie en achter de voorhoede. Dries Dorlijn, die later een van de bekendste voorhoedespelers was, staat op deze foto als doelverdediger (geen Volewijckersshirt). Hij heeft dan nog geen pet op.

In de Sportkroniek van 13 april 1922 werd als elftalinschrijving (de gerechtigde spelers) gepubliceerd:
Op 16 oktober 1922 Рbij de start van het tweede seizoen in de A.V.B. was het elftal  vernieuwd.

Bakker, Dorlijn, Krijnsen, Rabenberg en Tj.Visser zijn gebleven en onder andere Ab Kievit, die vanaf dat moment een vaste waarde was voor het eerste elftal, maakte zijn entree. Hij speelde vermoedelijk eerst in Haarlem waar hij woonde. Hij speelde vanaf het eind van 1921-1922 al bij De Volewijckers.

Vriendenteam
In de zomer van 1920 besloten C. Visser en P. Bonte, twee jongens die met vrienden vaak op braakliggend terrein voetbalden, een voetbalclub op te richten: Door Vrienden Opgericht (D.V.O.) Ze kregen hulp van onder andere Th. Van de Broek, J.Koster, J.F. Reekers, P. ter Beek, J. Dekker en J. Reder. Van hen is J. Koster jr. de enige die onafgebroken lid bleef. Anderen bleven de club door de jaren heen steunen als donateurs.
De foto moet gemaakt zijn kort voordat het team aan de competitie van de A.V.B. ging deelnemen: de spelers hebben al shirts met de brede groen baan in het midden en ze staan in een echt voetbaldoel. Waarschijnlijk stonden ze al op het terrein bij het Hamerkanaal (zie de fabrieksschoorsteen).

 

 

Scan uit publicatie

Collectie: Scans HCAN

Adres : Hamerkanaal, hoek Aambeeldstraat

link naar bron