1944, 05-01

1944. Volewijckers-V.U.C: wie deed wie de das om?

De Volewijckers rolt V.U.C. op
In de nek-aan-nek race om het landskampioenschap tussen het Haagse V.U.C. en de Amsterdamse Volewijckers was op 30 april 1944 het onderlinge duel in het Olympisch Stadion in feite beslissend. De voorhoede van De Volewijckers rolde de verdediging van V.U.C. in de eerste 5 minuten op en de toen al opgelopen achterstand werd niet meer ingehaald; 4-0. De einduitslag werd 5-1. De cartoon van Sytze Henstra laat dat ziet.

Maar…
Al tijdens de wedstrijd was er twijfel over de rol die de Haagse topscorer Bertus de Harder daarbij zou hebben gespeeld. Voor de wedstrijd had de voorzitter van V.U.C. hem in de kleedkamer bij de keel gegrepen en waren er harde woorden gevallen. Het conflict ging waarschijnlijk over het gerucht dat de twee broers De Harder met een transfer naar de andere eersteklasser Stormvogels in IJmuiden bezig waren. De Harder zou er na die aanvaring in de kleedkamer bewust op aangestuurd hebben De Volewijckers te laten winnen en werd daarom geschorst. Juist met die schorsing deed het bestuur van V.U.C. zichzelf de das om.

Kampioensbijlage
Sytze Henstra is ook de tekenaar van de cartoon die (als gekleurde bijlage bij het in Amsterdam gemaakte (toen ‘foute’ weekblad SPORT) verscheen na het kampioenschap. Daarop zijn alle spelers van de nieuwe landskampioen getekend.
Hier gecombineerd met daaruit geknipte cartoons met handtekeningen van de spelers.

Cartoon

Maker: Sytze Henstra

Collectie: Henk Wilkens

link naar bron