1944. Felicitaties uit Duitsland

IN BEWERKING

Briefkaarten van tewerkgestelden
In het archief van De Volewijckers zijn zeven briefkaarten van tewerkgestelden bewaard gebleven. Na het behalen van het landskampioenschap stuurden ze vanuit Duitsland het bestuur hun felicitaties. Sommigen van de mannen waren vóór 1941 mogelijk vrijwillig in Duitsland gaan werken, de meesten werden vanaf 1942 gedwongen toen Reichsmarschall Hermann Göring het voor arbeiders uit bezette gebieden een verplichting maakte voor de Duitse oorlogsindustrie te werken. In die maand werd in Nederland de Nederlandse Arbeidsdienst ingesteld. Jonge mannen moesten voor deze dienst hun arbeidsdienstplicht vervullen. Het ging daarbij met name om arbeiders die in de staal- en ijzerindustrie ingezet konden worden. De bezette landen moesten daarbij een quotum halen, waardoor het steeds meer voorkwam dat het rekruteren ontaarde van eerst oproepen en verplichten tot later arresteren met razzia’s en onder dwang wegvoeren.
Eind maart 1943 waren er al circa 227.000 Nederlanders tewerkgesteld in het Duitsland. Begin januari 1944 was dit getal (onder andere door de hernieuwde krijgsgevangenschap van Nederlandse militairen) gestegen tot omstreeks 275.000. Er zouden nog vele landgenoten volgen – zo’n 120.000 alleen al via razzia’s in het laatste oorlogsjaar.

(Nog onder bewerking: van elk van de betrokken personen zoeken we de persoonlijke gegevens en ook die van de plek waar ze tewerkgesteld waren).