foto

1967. Een van de vele zomerkamp in het Orderbos in Apeldoorn

Vanaf 1946 organiseerde De Volewijckers jarenlang zomerkampen om de ‘bleekscheetjes’ uit Amsterdam-Noord een vakantie in de frisse boslucht van Apeldoorn te geven. Eerst werd gekampeerd op het voetbalterrein van AGOVV, daarna noch even in Lochem. Een vaste plek kregen de zomerkampen op een mooi stuk grond omzoomd door ‘sprengen’ (heldere beekjes) in het Orderbos in Apeldoorn. Dat werd beschikbaar gesteld door Chris Meijer, de directeur van wasserij Helderoord. Er was geen stromend kraanwater, geen gas en geen electriciteit. Maar helder stromend water was er genoeg. (Op de foto rechts de heer Meijer en links jeugdleider de heer Otte.)

De kampen werden 40 jaar lang geleid door Gerard Otte en jaren later door Otte en Co Coot samen. Er gingen veel andere volwassenen mee om alles voor elkaar te krijgen en de jongens een leuke, actieve vakantie te geven., zoals de families Ternede (die de kantine in de Buikslotermeer dreven), Broeren, Groen en Arendse.

In een filmpje vertelt Ed Koen (1953) over het zomerkamp in 1967. De foto’s  komen uit zijn album.

     

In Historisch Centrum Amsterdam-Noord zijn veel plakboeken van zomerkampen uit de jaren ’70 en 80′. Die zijn onderdeel van het De Volewijckers=archief. Daar staan geen namen en beschrijvingen in. Maar iedereen die er in wil komen kijken, is welkom

      

Collectie: Ed Koen

link naar bron