1954-1955

1954-1955 start betaald voetbal in K.N.V.B.

Betaald voetbal
Aan het begin van het seizoen 1954-1955 was er tussen de K.N.V.B. en de afgesplitste bond van betaald voetbal N.V.B.V nog geen compromis bereikt over een gezamenlijke competitie. In de halve competitie van de Eerste klasse eindigde De Volewijckers in haar afdeling op de tweede plaats achter Ajax. Maar omdat er inmiddels WEL een compromis was gevonden werd er vanaf 28 november 1954 een nieuwe gezamenlijke competitie gestart waaraan ook de profclubs van de N.V.B.V. deel zouden nemen.

Strijd om toegang tot nieuw te vormen hoofdklasse
Er werden 4 afdelingen van 14 teams gemaakt die elk om 9 plaatsen in de hoofdklasse moesten strijden. In 6 maanden moesten er per afdeling 26 wedstrijden gespeeld worden, een aantal  keren 2 in één weekend.

Moeizame gevecht om toelating tot de hoofdklasse
De Volewijckers had moeite voldoende punten bijeen te sprokkelen, al leek het aanvankelijk nog mee te vallen.
Enschede – Volewijckers                   1-0
De Volewijckers – Ajax                2-2
BVV – De Volewijckers                      4-4
De Volewijckers – Xerxes                  1-0
In een aantal wedstrijden speelde Dirk de Ruiter sr. (inmiddels ‘veteraan’) als middenvoor mee in de overigens veel jongere ploeg. Hij was op beslissende momenten de gangmaker die nodig was om de promotie naar de nieuwe hoofdklasse veilig te stellen.
De Volewijckers – DFC                      0-2
RBC – De Volewijckers                     1-2
De Volewijckers – HVC                     0-0
De Volewijckers – VSV                      2-2
De Graafschap – De Volewijckers   0-3
De Volewijckers – Enschede            0-3
Ajax – De Volewijckers                3-0
De Volewijckers – BVV                      3-1
Be Quick – De Volewijckers              3-0
De Volewijckers – VVV                       0-1
VVV – De Volewijckers                       2-0
Xerxes – De Volewijckers                   1-2
De Volewijckers – AGOVV                 1-0
AGOVV – De Volewijckers          0-1
DFC – De Volewijckers                        5-1
De Volewijckers – RBC                        0-5
HVC – De Volewijckers                        1-2
De Volewijckers – Eindhoven             1-0
Eindhoven – De Volewijckers             6-0
VSV – De Volewijckers             4-2
De Volewijckers – Be Quick    3-2
De Volewijckers – De Graafschap  3-2

Hielp Hendriks De Volewijckers aan een overwinning?
Met de overwinning op De Graafschap stelde  De Volewijckers de overgang naad de hoofdklasse veilig. Maar wie het wedstrijdverslag leest ziet dat het er daar aanvankelijk niet naar uitzag. Een 0-2 achterstand werd pas – mede door de inzet van Dirk de Ruiter sr. – omgezet in een 3-2 overwinning. Er leek een luchtje aan die overwinning te hangen door het optreden van Graafschapspeler Hendriks die de wedstrijd ‘verkocht’ zou hebben door opzettelijk slecht te spelen. Hij zou zelfs getracht hebben zijn doelverdediger om te kopen en sloeg zelfs bewust een bal met de hand uit het strafschopgebied, wat trouwens geen strafschop opleverde. De Ruiter begon als spil maar verplaatste zijn arbeid na de rust naar de voorhoede.
Hendriks werd geschorst.
In clubblad De Volewijcker schreef de redacteur over een verdiende overwinning: “Vele malen heeft ons elftal gefaald, zelfs nog in de eerste helft van de laatste wedstrijd, maar toch hebben zij de kracht gevonden terug te komen en zodoende alle tekortkomingen van van het gehele seizoen te nivelleren door het uiteindelijke belangrijke resultaat, een plaats in de nieuwe hoofdklasse.
In deze laatste beslissende dagen hebben wij diverse gevallen van pogingen tot omkoperij van spelers, verenigingen en zelfs scheidsrechters. Vanzelfsprekend hebben wij ons daarmee niet opgehouden en het stemt ons met des te meer voldoening dat ons elftal erin geslaagd is, op eerlijke sportieve wijze op het groene veld de overwinning te behalen. Wat bovendien nog een belangrijke factor is, is het feit dat dit resultaat behaald werd door Volewijckers, door jongens van onze eigen vereniging, door eigen kweek. Dit is toch wel een bewijs van eigen kracht.”

Bij de overgang naar de hoofdklasse zullen de spelers (max 20) minimaal f 600,- betaald moeten krijgen, in totaal een bedrag dus van f 12.000 per jaar. Uit te betalen in premies.

 

 

 

 

 

link naar bron