Wie staan er op de foto?
Staand de verdediging: Wim van Gelder, Piet Kamstra, Piet Bruist, Piet de Boer, Ferry van Steen, Arie Konradt, Jaap van der Leck.
Knielend de voorhoede: Chris Smit, Dirk de Ruiter, Daan de Jongh, Joop de Busser en Klaas Bakker.
Wat voorafging
In het 1939-1940 speelde De Volewijckers met sterke 1e en 2 klassers in de noodcompetitie en werd daarin tweede. Inmiddels was op 4 mei 1940 de Tweede Wereldoorlog begonnen. Omdat er geen promotiewedstrijden volgden, besloten de vijf hoogst geplaatste Amsterdamse verenigingen in een halve competitie om het officieuze kampioenschap van Amsterdam te spelen. De Volewijckers werd officieus kampioen van Amsterdam, eersteklassers Ajax en Blauw-Wit en tweedeklassers D.W.S. en D.W.V. achter zich latend. Volewijck had zich als derdeklasser bewezen tweedeklassewaardig te zijn.
In 1940-1941 werd De Volewijckers voor de zesde keer afdelingskampioen met een doelsaldo van 107-15 en moest er opnieuw een promotiecompetitie gespeeld worden. Eindelijk lukte het de andere drie (ditmaal Elinkwijk, H.F.C. en Rapididas) te verslaan: promotie naar de tweede klasse was bereikt.
Staand achterhoede en middenveld (vooroverbuigend): Henk Smit, Wim van Gelder, Gerben Wagenaar, doelman Kuyper, Arie Konradt, Ferry van Steen en Piet de Boer.
Zittend de voorhoede: Chris Smit, Daan de Jongh, Dirk de Ruiter, Joop de Busser, Piet Kamstra.
In 1941-1942 – spelend in de 2e klasse – nam ‘Toet’ Volger plaats in het doel en verving Joop Otter linkshalf P.Sloof. De Volewijckers werden meteen kampioen en moesten het in de promotiecompetitie tegen D.O.S. en R.C.H. Daarin had De Volewijckers 1 keer gewonnen en 2 keer gelijkgespeeld toen de laatste wedstrijd in het Olympisch Stadion de beslissing moest brengen. D.O.S. werd met 4-1 verslagen en promotie naar de 1e klasse was een feit.
Staand: Daan de Jongh, Dirk de Ruiter, Piet de Boer, Ferry van Steen, veteraan Frans Bognetteau (vervanger van Chris Smit, gebroken been) en Wim van Gelder.
Knielend: Henk Smit, Arie Konradt, Joop de Busser, W. Volger en Joop Otter.
In 1942-1943 zakte De Volewijckers na een goede start weg. De ploeg eindigde op de 7e plaats (van de 10 deelnemende clubs) met maar 15 punten en een negatief doelsaldo: 36-39, iets wat in de 21 seizoenen na een stroeve start bijna nooit meer was gebeurd. ADO en Hermes DVS waren in die afdeling de twee sterksten en ADO werd in de nacompetitie met Hermes DVS, Xerxes en Stormvogels kampioen.
Het extra Kampioensnummer van clubblad het schreef ‘resumeerende’:
“Binnen drie jaar werd de marsch uit de 3e klasse naar Neerlands voetbal-eeretroon afgelegd. Die marsch bestond uit precies 96 competitie- en promotiewedstrijdeb, d.w.z. uit 144 uur – de tijd van een zesdaagse-tijd voetbal. Hij werd in zijn geheel meegemaakt en afgelegd door Wim van Gelder, Piet de Boer, Arie Konradt, Daan de Jong, Dirk de Ruyter, Joop de Busser en Chris Smit. Deze zeven menschen waren er staads bij.Naast hen dient onmiddellijk genoemd te worden Ferry van Steen, die slechts een korten tijd niet van de partij was. Zij vormden den hechten kern van het elftal dat in vier seizoenen vier maal kampioen werd, driemaal van de afdeeling en eenmaal van gansch het land.”
De Volewijckers op weg naar afdelingskampioen 1e klasse
In 1943-1944 slaagde De Volewijckers er opnieuw in afdelingskampioen te worden, maar nu van de eerste klasse. Het team bestond uit:
Staand achterhoede en middenveld: Wim van Gelder, Piet Kamstra, Piet Bruist, Piet de Boer, Ferry van Steen, Arie Konradt, Jaap van der Leck (trainer).
Knielend de voorhoede: Chris Smit, Dirk de Ruiter, Daan de Jongh, Joop de Busser en Klaas Bakker. Jan Soeurt (niet op de foto, cartoon rechts) verving in de competitie enkele malen Wim van Gelder en Piet Kamstra, en in 5 van de 8 kampioenswedstrijden Piet de Boer.
Op Piet Bruist na (ex D.W.S.) kwamen deze spelers alle uit de eigen jeugd.
De wedstrijden
DFC – De Volewijckers 0-4 (De Busser, De Jongh, Bakker en Ellens)
De Volewijckers – E.D.O. 3-1 (De Ruyter, Chr. Smit en De Jongh)
Stormvogels – De Volewijckers 0-4 (Smit, Ellens, Smit, De Jongh)
Op dat moment gingen De Volewijckers en Hermes D.V.S. in hun district aan de leiding met beide 3 gespeeld en 3 gewonnen.
De Volewijckers – Sparta 3-1 (De Jongh, De Ruyter (strafschop) en De Ruyter, terwijl legio kansen werden gemist).
Hermes D.V.S .- De Volewijckers 3-2 (De Ruyter en De Jongh)
(foto J.H.Reinhoudt)
A.D.O. – De Volewijckers 1-2 (De Busser, De Busser, winst op de landskampioen)
De Volewijckers – Xerxes 4-1 (De Busser, Smit, Bakker, Bakker en H.D.V.S. verspeelde punt tegen A.D.O.)
De tussenstand was nu zo dat H.D.V.S. na 7 wedstrijden een punt voor stond op De Volewijckers met een ruime voorsprong op H.B.S., de nummer 3,
H.B.S. – De Volewijckers 1-6 (Bakker, Bakker, De Jongh, De Ruyter, De Jongh en Bakker terwijl koploper H.D.V.S. op die dag verloor van A.D.O. waardoor De Volewijckers de koppositie overnam.) In de Telegraaf werd na deze overwinning aan de opmerkelijke opmars van De Volewijckers gerefereerd. En er werd op gewezen dat je aan een of twee goede spelers niet genoeg hebt, het elftal moet een samenhangd geheel zijn dat stug op zijn doel afgaat. Behalve De Jongh wordt ook de pas 17-jarige Bakker geprezen.
De Volewijckers – D.W.S. 5-1 (De Ruyter, De Jongh, De Jongh, De Ruyter, De Jongh, dit terwijl H.D.V.S. van Xerxes verloor.)
De stand halverwege was: voorsprong op H.D.V.S. 3 punten, op E.D.O. 5 punten (met 1 wedstrijd minder gespeeld). In de kranten wordt al gespeculeerd over een kampioenschap van De Volewijckers, het team dat nog maar 2 punten verspeelde.
De Volewijckers – D.F.C. 4-3 (De Jongh, De Jongh, Bakker, De Jongh, maar het ging moeizaam).
E.D.O. – De Volewijckers 1-4 (De Jongh, De Jongh, De Busser en Van Gelder)
De Volewijckers – Stormvogels 1-0 ( De Ruyter wist pas kort voor het einde te scoren.)
De wedstrijd tegen Sparta uit werd wegens terreinomstandigheden afgelast, maar H.D.V.S. verspeelde opnieuw een punt. Met een werdstrijd minder gespeeld had De Volewijckers inmiddels 4 punten voorsprong genomen.
De Volewijckers – Hermes D.V.S. 2-3 (De Ruyter en Bakker). Deze nederlaag bracht weer wat spanning in het tweegevecht met H.D.V.S.
Sparta – De Volewijckers 6-3 (De Jongh, Bakker, Bakker, De Jong, Smit, De Jongh)
(Foto’s van CNF/E.A.Hof.. en C.Kramer)
De Volewijckers – A.D.O. 2-1 (De Jongh, De Busser)
Xerxes – De Volewijckers 3-3 (De Jongh, Bakker en De Busser)
Met nog twee wedstrijden te spelen 3 punten voor op H.D.V.S. zodat de wedstrijd De Volewijckers – H.B.S. de beslissing zou kunnen brengen.
De Volewijckers – H.B.S. 2-1 (De Ruyter, De Jongh) De Volewijckers kampioen
D.W.S. – De Volewijckers 4-2 (een eigen doelpunt van DWS en een van Daan de Jongh)
In Het Volk: dagblad voor de arbeiderspartij stond o.a. het onderstaande. En Uschi tekende voor de Telegraaf: