1930-1931

1930-1931 Weer kampioen 2e klasse N.V.B.

Bij de foto
De wedstrijd De Volewijckers – Holland werd op 22 februari 1931 op het Mosveld gespeeld. Het was achteraf bezien in dat seizoen een sleutelwedstrijd doordat beide verenigingen titelkandidaten waren en uiteindelijk gelijk eindigden. Een beslissingswedstrijd moest uiteindelijk begin mei 1931 uitmaken wie er kampioen van de afdeling C werd. Hieronder eerst een verslag van de wedstrijden die daaraan voorafgingen. (Zie de elftalfoto)

Indeling 3e klasse C
In 1930-1931 was De Volewijckers ingedeeld met Allen Weerbaar (Bussum), Amsvorde (Amsersfoort), A.P.G.S. (Amsterdam), Culemborg (Culemborg), D.O.N.A.R. (Hilversum), Holland (Utrecht), O.V.V.O. (Amsterdam), Rapiditas (Weesp), Z.F.C. (Zaandam) en Z.N.C. (Zeist).

Goed gedraineerd Mosveld
Door zware regenval in september wilde de start van het seizoen niet erg vlotten. En hoewel eind september het Mosveld volgens Het Volk goed gedraineerd was en er een wedstrijd in de 1e klasse A.V.B. gewoon plaats kon vinden, keurde de scheidsrechter het veld voor 2e klasse K.N.V.B. wedstrijd van De Volewijckers I tegen Rapiditas af, vanwege een slechte plek in het veld.
Pas op 12 oktober won De Volewijckers thuis tegen D.O.N.A.R. met 2-1.
Op 19 oktober werd in Amersfoort gelijkgespeeld tegen Amsvorde met 1-1.
De thuiswedstrijd tegen O.V.V.O werd op 26 oktober gewonnen met 2-0.
Door uitval van veel wedstrijden was de tussenstand vreemd genoeg:

Er volgde een verlies uit bij Holland: 3-2 en een gelijkspel tegen Allen Weerbaar 3-3.
Thuis werd tegen Z.R.C. met 4-1 gewonnen en tegen Culemborg met 3-0.
Op dat moment waren Holland en De Volewijckers in hun afdeling de belangrijkste titelkandidaten.
In Hilversum werd van D.O.N.A.R gewonnen met 3-1.
Door daarna met 2-1 van Amsvorde te winnen nam De Volewijckers de leiding in de 3e klasse C. Het was de laatste wedstrijd waarin Henk v.d. Berg meespeelde. Na ziekte overleed hij in juni 1931.

Vlak voor kerst wonnen De Volewijckers op een vrijwel onbespeelbaar Mosveld met 5-3 van Rapiditas, een inhaalwedstrijd, “Groote moddervlakten, waaruit de bal slechts met de grootste moeite weg te krijgen was, bedekten het geheele veld. De Weesper ploeg beging de groote fout op dit zware veld een kort samenspel te ontplooien … Volewijckers daarentegen speelde een open spel dat verrassende momenten voor het Rapiditas-doel veroorzaakte.”

1931
Daardoor kreeg De Volewijckers een voorsprong van 3 punten op Rapiditas.
Begin januari 1931 werd De Volewijckers thuis op een nog steeds onbespeelbaar Mosveld met 6-1 door O.V.V.O. geklopt.
Maar door winst op Z.N.C. kwamen De Volewijckers en Holland samen op kop. De stand werd nog steeds vervuild doordat enkele ploegen veel wedstrijden minder gespeeld hadden.

Begin februari werd Z.R.C. uit met 2-8 verslagen, terwijl Holland voor de tweede keer na de jaarwisseling verloor.
Maar de wedstrijd tegen Z.N.C. wordt verloren met 4-1 terwijl Holland weer eens won.

 

 

 

 

De Volewijckers – Holland op 22 februari 1931
Uit Het Volk van 23-02-1931

   

Toch voor de tweede keer kampioen in de tweede klasse
Er volgden nog wedstrijden tegen Allen Weerbaar thuis en uit tegen Rapiditas en Culemborg.
De thuiswedstrijd tegen Allen Weerbaar werd een gelijkspel (3-3), onder protest van De Volewijckers onder andere wegens het ve3meend onterecht afkeuren van een uit een strafschop.
Uit tegen Culemborg werd het 1-1 en tegen Rapiditas uit kwam De Volewijckers ook niet verder dan een gelijkspel: 22.
Als Holland nu de wedstrijd tegen Culemborg zou winnen, zou de club kampioen van de afdeling zijn. Die wedstrijd was eerder dat jaar in een nederlaag voor Holland geëindigd, maar een protest van Holland was toegewezen en de wedstrijd werd in z’n geheel overgespeeld. Doordat Holland niet verder kwam dan een gelijkspel, kwamen Holland en De Volewijckers met gelijke punten op de eerste plaats. Er moest een beslissingswedstrijd worden gespeeld.
De Volewijckers won op het A.F.C.-veld de beslissingswedstrijd tegen Holland met 3-1 en werd als nieuwe tweedeklasser voor de tweede achtereenvolgende keer kampioen van de afdeling.

De promotie-degradatiewedstrijden
H.V.C. – De Volewijckers 4-1
De Volewijckers – B.F.C. 1-5
De Volewijckers – H.V.C. 2-6
B.F.C. – De Volewijckers 3-2
Er moest in een duel H.V.C – B.F.C beslist worden of de een zou promoveren of de ander degraderen. B.F.C. handhaafde zich in de tweede klasse.

 

 

 

 

 

Foto uit album

Collectie: Scans HCAN

link naar bron