1790. Buiksloot van voren te zien

Buiksloot van voren te zien, door Jan Bulthuis. De dorpskern op de Waterlandse Zeedijk met de aanlegplaats van de buitenschippers.

De Buikslotertrekvaart boog bij de Waterlandse Zeedijk af naar links en liep dan verder richting de schutsluis. De man en het kind lopen op het jaagpad. De zeilschuiten die aan de kade liggen, zijn die van het buitenveer.
Rechts van de brug, op de Zeedijk staat veerhuis en herberg De Vergulde Wagen, het hoge huis daarnaast is logement Het Rode Hart. In 1790 was Adam Laar eigenaar van het Veerhuis en Albertus Versteeg was eigenaar van Het Rode Hart  A19 (240 later Café Noord-Holland).
Links van de brug staat op de Zeedijk het Schippershuijs van het buijteveer met de stroberg op het voorland buiten de dijk. Dan volgt op de dijk het huis van Lolke Boef, daarna de Herbergh des Koningh William (dat was het oude veerhuis naast de sluis) van Klaas Janz. Groot.
Het grote huis buitendijks (links naast de brug) is herberg De Burg van Alkmaar van Barend Simons.
Niet zichtbaar op de prent – want achter de Zeedijk – lag langs de wallekant van de Meersloot, ringsloot van de Buikslotermeer, Het Purmerender Schippers Huijsie.