1902. Koninginnedag op de Buiksloterdijk

Buiksloot. In Amsterdam in oude ansichten schrijft Wim Timp hierbij: ‘Ee optocht met muziek op koninginnedag 1899. Links staan Joh. Groot en zijn vrouw bij de toegang naar de achter hun zaak gelegen speeltuin. Daarnaast ziet u op deze foto van 1903 (???) de kleuterschool (de bewaarschool A20 236), het zogenaamde ‘kippenschooltje’. Naast het schooltje de voormalige bakkerij van Bobeldijk (234 A21).’
Het zou het Waterlands Fanfarecorps moeten zijn dat net een aubade bij het raadhuis iets verderop heeft gebracht.
De foto is  (op basis van de leeftijd van enkele van de personen waarschijnlijk van 1902.)

Van links naar rechts:

Johan Groot, de eigenaar van het café (A19) en zijn vrouw Cornelia.
Jan Veenstra, die een kruidenierswinkeltje (A8) had en ook makelaar was.
Klaas Tol met een licht jasje aan. Hij woonde op de Meerdijk (C49) en werkteals ‘pakkiesman’ bij de ‘Eensgezindheid’ (later bij de Tweede Noord- Hollandse Tramwegmaatschappij). De N.V. ‘Eensgezindheid’ onderhield een schroefstoombootdienst tussen Amsterdam en Purmerend met een halte en een wachthuisje in Buiksloot. De schepen vervoerden ook goederen. Tol heeft zijn bedrijfskleding aan.
Annie Hartog, van opzij gezien. Haar vader, Willem Hartog, was koopman. Ze woonden op het Westeinde (B49).
To Wildschut, van voren gezien, met rok, lichte bloes en strohoed. Haar grootmoeder had een grutterij (A7) in de steeg. Zij zou later helpster worden op de bewaarschool
Miep Gorter, dochter van bakker Gorter (A3), aan de arm van To.
Marretje de Waal, in het midden met de hoge lichte bloemenhoed. (Zoals iemand later zei: ‘Een pudding van een hoed.’) Ze woonde in Nieuwendam en was sinds april 1900 helpster op de bewaarschool.
Marie de Haas, van opzij gezien, met donkere rok en witte bloes. Ze was hoofd van de Bewaarschool en woonde even verder op de dijk. (A34).